Συνταγματικός κρίθηκε ο νόμος 4178/2013 για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι ο νόμος για την αυθαίρετη δόμηση που προβλέπει τη διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, κτλ., δεν προσκρούει σε συνταγματικές διατάξεις.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντίθετη στην Συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος), η διάταξη του νόμου που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. έχει ήδη υποβάλλει τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία ψηφίζεται άμεσα στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θα εξαιρούνται της ένταξης στο Ν. 4178/2013 όσα ακίνητα έχουν κριθεί ως κατεδαφιστέα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Σημειώνεται ότι η τροπολογία δε θα έχει αναδρομική ισχύ.